HTML

Szárnyalj szabadon!

Friss topikok

Mi kell a szárnyaláshoz?

2013.01.25. 23:09 ARAS

Elsősorban persze szárnyak. Esetleg egy repülőgép. Átvitt értelemben meg talán mindenkinek más kell hozzá.

Azért van néhány dolog, ami biztosan hozzájárul ahhoz, hogy szárnyalhass:

1. Pozitív gondolkodás. Mindennel kapcsolatban. Azonban legelőször is magadról gondolkodj pozitívan, mert belülről indul el minden. Máris kezdd el a munkát azzal, hogy figyeld a beszédedet, a gondolataidat, és vedd észre, ha negatív dolgok jönnek elő. Tudd, hogy itt van mindjárt egy lehetőség, hogy változtass! Tedd szokásoddá, hogy figyelsz ezekre és arra is, hogy máris átfogalmazod a negatívot valami pozitívvá! Destruktív gondolataidat úsztasd el, helyezz a helyükre valami lelkesítőt, kedveset! A negatív beszédet igyekezz kerülni! Ha mégis elhagyja valami nem kívánatos az ajkaidat, akkor nyomban fogalmazd át magadban, és a következő alkalommal talán sikerül a régi beidegződés helyett elővenni az újat. Figyelj belső beszédedre is, arra a kis hangra, ami a fejedben duruzsol!

Barátkozz össze magaddal, ha eddig nem voltatok jóban! Ha eddig is jóban voltatok, nem fog nehezedre esni, hogy egy kicsit többet kedveskedj magadnak. Nézz bele reggel a tükörbe és mosolyogj! Szeresd azt, aki visszanéz rád! Tedd ezt is szokásoddá! Én egy időben napjában többször is a tükörhöz mentem barátkozni önmagammal. Eleinte nagyon nehezen ment a saját szemembe nézni és mosolyogni, pláne szépeket godolni, netán mondani magamnak. Aztán annyit gyakoroltam ezt, hogy napi rutinná vált. :-) Légy kitartó! A luca búzának is kell 10-11 nap ahhoz, hogy a kis elvetett magokból dús zöld növény legyen a karácsonyi asztalon. Várj türelemmel és figyeld, hogyan szökken szárba az általad elvetett "mag", hogyan gyarapodnak napról-napra a saját magaddal kapcsolatos pozitív gondolatok, miképpen nő a szereteted saját magad iránt.

Terjeszd ki ezt a mély szeretetet a családod tagjaira! Figyeld életed párját, a társadat és tekints rá úgy, mint akkor amikor megismerted! Mi volt az, ami akkor megfogott benne? Elevenítsd fel azokat a dolgokat, élményeket, amiket együtt éltetek át! Emlékezz és gondolj az erősségeire, arra ami szép, jó benne! A vele kapcsolatos negatív gondolatokat, érzéseket változtasd pozitívra! Ha kitartó vagy, hamarosan a kapcsolatotok is változni fog, megújul majd!

Másokban is igyekezz megtalálni a jót! Ez különösen akkor nehéz, ha valakit nem kedvelünk vagy számunkra negatív a kisugárzása. Mégis próbálj meg valami értéket találni a másikban! Lehet ez valami külső tulajdonság, pl. dús haj, szép vonalú szemöldök, hosszú, kecses ujjak vagy bármi. Lehet a hangja, az öltözékében valami, ami megtetszik vagy valami amit mond vagy tesz. Helyezd előtérbe a jót másokkal kapcsolatban is és meglátod, megváltoznak az emberi kapcsolataid is!

Az élet eseményeit - még ha valami rossz történik is - tekintsd egy új feladatnak, kihívásnak, ami által gazdagodhatsz. Néha ez is nehéz, mégis érdemes többször átgondolni, hogy mi lehet az, ami miatt az élet ez elé a feladat elé állított,  mit tanulhatsz belőle. Ez érvényes a jó és rossz történésekre egyaránt. A jó eseményt öröm átélni, de érdemes kiértékelni is magunkban, megfogalmazva azt, hogy ez most milyen új lehetőséget, irányt ad az életednek. Ha valami rossz történik, gondold át, miben változik ezáltal az életed, és mit kell tenned ahhoz, hogy átvészeld a nehéz időket, honnan tudsz erőt, energiát gyűjteni.

2. Mozgás. Válassz magadnak valamilyen mozgásformát, amit szívesen végzel rendszeresen! Mérlegeld, hogy mire van időd, energiád, lehetőséged, mit enged meg a pénztárcád! Nekem a Callanetics torna otthoni végzése vált be. Szeretem magamban végezni a gyakorlatokat és akkor is van rá lehetőségem, ha épp nem bővelkedem anyagiakban. Mivel azt gondolom, a rendszeresség nagyon fontos, a 15 perces gyakorlatsort végzem naponta egyszer vagy kétszer. A másik kedvencem az úszás, viszont azt jóval ritkábban és általában némi költséggel tudom végezni. Bármit választasz is, a lényeg a rendszeresség! Itt is fontos, hogy építsd bele a napi rutinba! Gondold át, a nap melyik részében tudsz rá időt szánni és azt ezután rendszeresen tedd is meg! Miközben végzed a gyakorlatokat, futsz vagy úszol vagy bármi másban találtad meg a kedvedre való mozgásformát, gondolj arra, hogy ez milyen fontos és hasznos a testednek és a lelkednek egyaránt! Itt nem feltétlenül a fogyásra vagy az alakformálásra gondolok, hanem arra, hogy jót tesz az érrendszernek, a szívnek, a tüdőnek, az izmoknak, stb. a rendszeres mozgás. Tudvalevő az is, hogy ilyenkor a szervezet által termelt ún. endogén opiátok szabadulnak fel. Ezért érezzünk olyan jól, kellemesen fáradtnak mégis energiával telinek magunkat. Ezektől nő a "boldogságérzetünk".

3. Étkezés. Figyeld meg, melyek azok az ételek, amelyek számodra könnyen emészthetőek, melyek azok, amelyek fogyasztása után nem dőlsz ágynak az álmosságtól, melyek azok, amelyek szinte érezhetően azonnal beépülnek, hasznosulnak! Nekem a lakto-vegetáriánus étrend vált be leginkább. Olyankor érzem magamat a legjobban, amikor nem fogyasztok húst. Kelrüld a cukros, édes ételeket, italokat, a kávét és persze az alkoholt! Igyál sok vizet, napi 2-3 litert nyugodtan! Eleinte nehéz rászokni, mert elfelejtünk inni és gyakran helyette is eszünk, pedig lehet, hogy csak egy pohár vízre lenne szükségünk. Itt is fontos, hogy tedd szokásoddá a vízivást és egy idő után ez lesz a természetes.

4. Levegő. Méghozzá ha lehet, oxigénban dús levegő. Menj minél többet a szabad levegőre évszaktól függetlenül! Ha kisgyereked van, nem lesz nehéz, mert nekik is szükségük van a napi 2-3-4 óra szabad levegőn való játékra, futkározásra vagy épp szánkózásra, sétára. Ha nincs kicsi gyerek, akkor párosan vagy egyedül, barátokkal vagy azok nélkül keress elfoglaltságot a szabadban való idő eltöltésére vagy kirándulásra! Ha nyáron nagy a meleg, keress árnyékot, menj strandra, vigyél magaddal palackozott vizet! Azt nem mondhatjuk, hogy a tél nálunk nagyon zord lenne mostanában, én gyerekkoromból sokkal tartósabb hideg időkre emlékszem. Talán inkább kicsit el vagyunk kényelmesedve és ha jön egy kis északi fuvallat vagy netán pár napig mínuszt mutat a hőmérő, már ki se megyünk a lakásból. Öltözz fel melegen, kend be az arcod, húzzál kesztyűt, sálat sapkát és irány a szabad levegő! Télen még az illata is más! Persze ködös időben nem olyan kellemes kint lenni, de azért egy sétát akkor is tehetsz. Tiszta időben pedig nézz fel az égre, hogy ragyognak a csillagok és máris nem fog érdekelni, hogy különben hideg van!

5. Ismeretszerzés. Tanulj egész életeden át! Mindig törekedj új ismeretek szerzésére! Keress valamit, ami leköt, érdekel legalább egy ideig és ásd bele magad! Ne érezz kényszert, hogy mindenképpen be kell íratkoznod valamilyen iskolába - bár ez is egy lehetőség. Új ismereteket szerezhetsz könyvekből, könyvtárakban, tanfolyamokon, az interneten. Használd az elmédet nap mint nap! A meglévő ismereteidet is használd! Ha más nem adódik, fejts keresztrejtvényt!

6.Hit. Lehet élni hit nélkül is, de jobb élni hittel. Fejezd be a napot egy imával!

Szólj hozzá!

Címkék: blog tanulás hit pozitív gondolkodás mozgás lakto-vegetáriánus

A bejegyzés trackback címe:

https://magasban.blog.hu/api/trackback/id/tr895044097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása